Olympus µ TOUGH-6010

10.09.2009 17:45

Nový vodotěsný kompakt určitě oceníte ještě letos – ať už u zářijového moře, na divoké vodě, anebo v zimě na horách. Novinka je nabízena ve třech barevných verzích, které kombinují černou s titanově šedou, tyrkysově modrou a lávově červenou.

Olympus µ TOUGH-6010 je inovovaný outdoorový model TOUGH-6000, jehož test (spolu s TOUGH-8000) jsme uveřejnili v půli března. Novinka je vybavena novým 1/2,33'' obrazovým snímačem CCD s efektivním rozlišením 12 milionů pixelů, zatímco předchozí model má 1/2,3'' senzor CCD s 10 Mpx. Snímač je opět součástí systému stabilizace obrazu. Oba fotoaparáty jsou vybaveny obvodem s procesorem TruePic III a objektivem s lomenou dráhou paprsků s 3,6násobným optickým zoomem 5–18,2 mm 1:3,5–5,1. Jeho rozsah po přepočtu na kinofilmový formát odpovídá 28–102 mm. 2,7“ (6,9cm) HyperCrystal III LCD má rozlišení 230 kpx, zesílené podsvícení, možnost korekce jasu (± 2 úrovně) a zobrazuje pomocné rámečky i histogram.

Automatický zaostřovací systém používá metodu TTL iESP s rozeznáním kontrastu scény, možné je bodové zaostřování a k dispozici je funkce vyhledání a zaostření obličejů. V režimu supermakro je nejkratší zaostřovací vzdálenost 2 cm, k dispozici je i supermakro s přisvětlením pomocí LED umístěné vedle reflektoru elektronického blesku. Exponometrický systém nabízí měření ESP integrální a bodové. K dispozici je orientační histogram i s vyznačením hraničních oblastí, technologie Shadow Adjustment pro optimalizaci stinných oblastí snímků, standardní kompenzace expozice a čtyři živé náhledy pro lepší expozici. Kromě snímků JPEG je možno pořizovat ozvučené videoklipy AVI Motion JPEG (max. 640 × 480 px @ 30 obr./s, doba záznamu až do zaplnění karty, k dispozici je i funkce Pre-Capture Video). Fotoaparát disponuje vnitřní pamětí s kapacitou 45 MB a slotem pro paměťové karty xD.

Olympus µ TOUGH-6010 (stejně jako TOUGH-6000/8000) splňuje představy o jednoduše použitelném kompaktním fotoaparátu. Maximální uživatelský komfort nabízí zejména inteligentní automatický režim, který sám volí vhodné programy. Uživatel má na výběr 19 scénických režimů, které volí v přehledném menu s průvodcem a mezi kterými jsou i čtyři programy určené pro podvodní fotografii (Podvodní fotografie, 2× Podvodní široký a Podvodní makro), plus režimy makro a supermakro, dále režim Beauty/Kráska pro vylepšení pleti portrétovaných osob a nechybí ani flexibilní programová automatika. Stejně jako modely TOUGH-6000/8000, umožňuje i 6010 ovládání poklepem, Tap Control. A menu i průvodce je k dispozici i v češtině.

K dispozici je řada praktických funkcí, kupříkladu kompenzace zkreslení, různé úpravy snímků, kupříkladu změna barevnosti (čb nebo sépiová hnědá), změna velikosti a ořez, korekce sytosti a vyhlazení pleti, redukce efektu červených očí, ale také podpora pro sestavení panoramat z dílčích snímků anebo zpracování videa a přehrávání zvuku. Novinkou v nabídce jsou 4 „magické filtry“, obdobné, jaké nabízejí digitální zrcadlovky Olympus a také Pen E-P1. TOUGH-6010 má tyto čtyři efekty: Pop Art, dírková komora, rybí oko a skica. 

Kompletní verzi textu najdete na www.ifotovideo.cz